国家公共英语(五级)笔试模拟试卷192含答案解析

国家公共英语(五级)笔试模拟试卷192

听力判断

Dr. Wilson and Mr. Wang have known each other before.

1.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

2.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

3.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

4.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

5.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

6.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

7.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

8.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

9.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C.

解析:

听力长对话(含3小题)

Which job does the woman suggest to the man?

10.(B)

A. The Student Union.

B. The Student Employment Office.

C. The Workers’ Union.

D. The Student Part-time Job Office.

解析:

11.(C)

A. He would be fired.

B. He would not get his pay.

C. He would not get another job.

D. He would be fined.

解析:

What was the cause of the tragedy?

12.(A)

A. Two thousand feet.

B. Twelve thousand feet.

C. Twenty thousand feet.

D. Twenty-two thousand feet.

解析:

13.(A)

A. Accurate communication is of utmost importance.

B. Pilots should be able to speak several foreign languages.

C. Air controllers should keep a close watch on the weather.

D. Cooperation between pilots and air controllers is essential.

解析:

听力长对话(含4小题)

What is the main problem caused by the usual way of plowing?

14.(D)

A. It’ s a new way of applying chemical fertilizer.

B. It’ s an improved method of harvesting crops.

C. It’ s a creative technique for saving labor.

D. It’ s a farming process limiting the use of plows.

解析:

15.(B)

A. In areas with few weeds and unwanted plants.

B. In areas with a severe shortage of water.

C. In areas lacking in chemical fertilizer.

D. In areas dependent on imported food.

解析:

16.(A)

A. More than 150 million people.

B. Less than 150 million people.

C. About 100 million people.

D. About 120 million people.

解析:

高级听力填空

What did the speaker talk about last time?

17.

Behavioral management

解析:

18.

Human activity

解析:

19.

Provides goods/service work

解析:

20.

Satisfaction and money

解析:

21.

How people behave

解析:

22.

Make business efficient/achieve goal

解析:

23.

As individuals

解析:

24.

born, trained

解析:

25.

the complete answers

解析:

听力大题型

You may say that the business of marking books is going to slow down your reading.【C1】______probably will. That’s one of the【C2】______ for doing it. Most of us have been taken in by the notion that speed of【C3】______is a measure of our intelligence. There is【C4】______such things as the right【C5】______for intelligent reading. Some things should be【C6】______ quickly and effortlessly, and some should be read【C7】______and even laboriously. The sign of intelligence【C8】______ reading is the ability to read【C9】______things differently according to their worth. In the【C10】______of good books, the point is not to see how many of them can you get through, 【C11】______ how many can you get through them—how many you can【C12】______your own. A few friends are【C13】______ than a thousand acquaintances. If this be your goal, 【C14】______it should be, you will not be impatient if it takes more time and effort to read a great book than a newspaper【C15】______.

You may have another objection to【C16】______books. You can’t lend them to your friends【C17】______ nobody else can read them【C18】______being distracted by your notes. What’s more, you won’t want to lend them because a【C19】______copy is a kind of intellectual diary, and【C20】______it is almost like giving your mind away.

If your friend hopes to read your Shakespeare, or The Federalist Papers, tell him, gently but firmly, to buy a copy. You will lend him your car or your coat—but your books are as much a part of you as your head or your heart.

26.【C1】

It

解析:此空上一句意为“你可能会说阅读时做标记会减慢你的阅读速度。”本句意为“…可能会。”由这两句可以推测,此空所填单词应指代上一句话,应填It。

27.【C2】

reasons

解析:本句中的“doing it”指代slow down your reading,本句意为“这是阅读速度减慢的原因之一。”很容易得知此空应填“原因”。

28.【C3】

reading

解析:本句意为“我们大多数人都会被‘…的速度是检测我们智商的标准’这种观点所蒙蔽。”由上下文可知此空应填“阅读”。

29.【C4】

no

解析:由上一句可推测本句意为“没有聪明阅读速度这种事情。”承上启下可知应填no。

30.【C5】

speed

解析:解析同上题。

31.【C6】

read

解析:由本句中的“and some should be read”可知此空应填read。

32.【C7】

slowly

解析:由本句中的“even laboriously”可知此空应填slowly。

33.【C8】

in

解析:“阅读时的智商体现”英语表达为“the sign of intelligence in reading”,介词应用in。

34.【C9】

different

解析:由此空后面的“things differently according to their worth”可知此空应填different。

35.【C10】

case

解析:in the case of意为“就…来说,至于”,是固定短语。

36.【C11】

but

解析:not…but…意为“不是…而是…”。

37.【C12】

make

解析:make your own此处意为“使之成为你自己的”,此句意为“至于好书,重要的不是看你能看多少本,而是看你能理解多少本,即有多少能变成你自己的东西。”

38.【C13】

better

解析:此句意为“几个朋友强过成千泛泛之交。”

39.【C14】

as

解析:as it should be意为“这也应当是你的目标”,此句意为“如果这是你的目标——这也应当是你的目标,那么花比读一份报纸更多的时间和精力去读一本好书,你就不会感到不耐烦了。”

40.【C15】

does

解析:解析见上题。does指代takes time and effort。

41.【C16】

marking

解析:由短文第一句话可知,此空应填marking,此句意为“你可能还有反对读书做标记的另一个理由。”

42.【C17】

because

解析:此句意为“你不能把做过标记的书借给朋友,…没有人能…受你的标记影响而阅读它们。”显然,由句意可知此句中的两处空缺应填“因为”和“不”。

43.【C18】

without

解析:解析见上题。

44.【C19】

marked

解析:此句意为“更重要的是,你不会把标记过的书借给他们,因为一本…的书是一种思维的记载,而…它就像将你的心思泄露出去一样。”由整句话可以推知两处空缺应填“标记过的”和“借”。

45.【C20】

lending

解析:解析见上题。

常规阅读理解

Opinion polls are now beginning to show that, whoever is to blame and whatever happens from now on, high unemployment is probably here to stay. This means we shall have to make ways of sharing the available employment more widely.

But we need to go further. We must ask some primary questions about the future of work. Would we continue to treat employment as the norm? Would we not rather encourage many other ways for self-respecting people to work? Should we not create conditions in which many of us can work for ourselves, rather than for an employer? Should we not aim to revive the household and the neighborhood, as well as the factory and the office, as centers of production and work?

The industrial age has been the only period of human history in which most people’s work has taken the form of jobs. The industrial age may now be coming to an end, and some of the changes in work patterns which it brought may have to be reversed. This seems a daunting thought. But, in fact, it could provide the prospect of a better future for work. Universal employment, as its history shows, has not meant economic freedom.

Employment became widespread when the enclosures of the 17th and 18th centuries made many people dependent on paid work by depriving them of the use of the land, and thus of the means to provide a living for themselves. Then the factory system destroyed the cottage industries and removed work from people’s homes. Later, as transportation improved, first by rail and then by road, people commuted longer distances to their places of employment until, eventually, many people’s work lost all connection with their home lives and the place in which they lived.

Meanwhile, employment put women at a disadvantage. In pre-industrial time, men and women had shared the productive work of the household and village community. Now it became customary for the husband to go out to paid employment, leaving the unpaid work of the home and family to his wife. Tax and benefit regulations still assume this norm today and restrict more flexible sharing of work roles between the sexes.

It was not only women whose work status suffered. As employment became the dominant form of work, young people and old people were excluded—a problem now, as more teenagers become frustrated at school and more retired people want to live active lives.

All this may now have to change. The time has certainly come to switch some effort and resources away from the idealist goal of creating jobs for all, to the urgent practical task of helping many people to manage without full time jobs.

46.Research carried out in the recent opinion polls shows that______.(D)

A. available employment should be restricted to a small percentage of the population

B. new jobs must be created in order to rectify high unemployment figures

C. available employment must be more widely distributed among the unemployed

D. the nowaday high unemployment figures are a truth of life

解析:由短文第一句“Opinion polls are now beginning to show that,whoever is to blame and whatever happens from now on,high unemployment is probably here to stay.”可知。

47.The arrival of the industrial age in our historical evolution meant that______.(C)

A. universal employment virtually guaranteed prosperity

B. economic freedom came within everyone’s control

C. patterns of work were fundamentally changed

D. people’s attitudes to work had to be reversed

解析:由短文第三段中“The industrial age may now be coming to an end,and some of the changes in work patterns which it brought may have to be reversed.”可知。

48.The enclosures of the 17th and 18th centuries meant that______.(B)

A. people were no longer legally entitled to own land

B. people were driven to look elsewhere for means of supporting themselves

C. people were not adequately compensated for the loss of their land

D. people were badly paid for the work they managed to find

解析:由短文第四段第一句“…the 17th and 18th centuries made many people dependent on paid work by depriving them of the use of the land,…”可知。

49.The effects of almost universal employment were overwhelming in that______.(D)

A. the household and village community disappeared completely

B. men now travelled enormous distances to their places of work

C. young and old people became superfluous components of society

D. the work status of those not in paid employment suffered

解析:由短文第六段可知答案为D。

50.The article concludes that______.(A)

A. the creation of jobs for all is an impossibility

B. our efforts and resources in terms of tackling unemployment are insufficient

C. people should begin supporting themselves by learning a practical skill

D. we should help those whose jobs arc only part-time

解析:由全文看,作者支持的一种观点是“为所有人创造工作机会是不可能的”。

Throughout history there have been many unusual taxes levied on such things as hats, Beds, Baths, marriages, and funerals. At one time England levied a tax on sunlight by collection from every household with six or more windows. And according to legend, there was a Turkish ruler who collected a tax each time he dined with one of his subjects. Why? To pay for the wear and tear on his teeth!

Different kinds of taxes help to spread the tax burden. Anyone who pays a tax is said to \

51.The reason that the Turkish ruler collected a dining tax is to pay for______.(B)

A. the inconvenience for him to put on and take off clothes

B. the damage that eating did to his teeth

C. his efforts to cut the food into pieces

D. the decay of his teeth because of sugar

解析:由短文第一段中的“And according to legend,there was a Turkish ruler who…To pay for the wear and tear on his teeth.”。

52.The government levies different kinds of taxes so that______.(B)

A. the rich have to pay more and the poor less

B. a wider range of taxpayers can be included

C. each of three levels of government could get tax money

D. the burden of taxes falls evenly on everybody

解析:由短文第二段中的“Different kinds of taxes help to spread the tax burden…That is why the three levels of government in this country…this spreads the burden of taxes among more people.”。

53.The federal government gets most of their income from______.(B)

A. property tax

B. income tax

C. sales tax

D. estate tax

解析:由短文第三段第一句“Income taxes are the main source of federal revenues.”。

54.How many states levy import taxes in the U. S. A. ?(C)

A. 4

B. 50

C. 46

D. 54

解析:由短文倒数第二段可知美国只有四个州没有import taxes。美国一共50个州,所以应该有46个有import taxes。

55.Which of the following statements is NOT true?(A)

A. Any form of property is subject to an estate tax when transferred.

B. Property tax provides a part of income for local government.

C. There are a few kinds of sales taxes.

D. Individuals and corporations both pay income taxes.

解析:由短文最后一段最后一句可知A不对。

World leaders met recently at United Nations headquarters in New York City to discuss the environmental issues raised at the Rio Earth Summit in 1992. The heads of state were supposed to decide what further steps should be taken to halt the decline of Earth’s life-support systems. In fact, this meeting had much the flavour of the original Earth Summit. To wit: empty promises, hollow rhetoric, Bickering between rich and poor, and irrelevant initiatives. Think U. S. Congress in slow motion.

Almost obscured by this torpor is the fact that there has been some remarkable progress over the past five years—real changes in the attitude of ordinary people in the Third World toward family size and a dawning realisation that environmental degradation and their own well-being are intimately, and inversely, linked. Almost none of this, however, has anything to do with what the bureaucrats accomplished in Rio.

Or it didn’t accomplish. One item on the agenda at Rio, for example, was a renewed effort to save tropical forests.(A previous UN-sponsored initiative had fallen apart when it became clear that it actually hastened deforestation.)After Rio, a UN working group came up with more than 100 recommendations that have so far gone nowhere. One proposed forestry pact would do little more than immunizing wood-exporting nations against trade sanctions.

An effort to draft an agreement on what to do about the climate changes caused by CO2 and other greenhouse gases has fared even worse. Blocked by the Bush Administration from setting mandatory limits, the UN in 1992 called on nations to voluntarily reduce emissions to 1990 levels. Several years later, it’s as if Rio had never happened. A new climate treaty is scheduled to be signed this December in Kyoto, Japan, But governments still cannot agree on these limits. Meanwhile, the U. S. produces 7% more CO2 than it did in 1990, and emissions in the developing world have risen even more sharply. No one would confuse the \

56.The writer’s general attitude towards the world leaders meeting at the UN is______.(C)

A. supportive

B. impartial

C. critical

D. comedic

解析:由文章中作者描述联合国世界领导人会议的口气看,他对待该会议的态度应是critical的。

57.What does the author say about the ordinary people in the Third World countries?(A)

A. They are beginning to realize the importance of environmental protection.

B. They believe that many children are necessary for prosperity.

C. They are reluctant to accept advice from the government.

D. They think that earning a living is more important than nature conservation.

解析:由文章第二段“…in the Third World toward family size and a dawning realisation that environmental degradation…”。

58.What did the UN call on nations to do about CO2 and other greenhouse gases in 1992?(D)

A. To sign a new climate treaty at Rio.

B. To draft an agreement among UN nations.

C. To force the United Sates to reduce its emissions.

D. To limit the release of CO2 and other gases.

解析:由文章第四段可知本题答案为D。

59.The word \(D)

A. forest damage caused by pollution

B. moving population from forest to cities

C. the threat of climate change

D. cutting large areas of trees

解析:deforestation意为“滥伐森林”。

60.Which of the following best summarizes the text?(A)

A. As the UN hesitates, the poor take action.

B. Progress in environmental protection has been made since the Rio Summit.

C. Climate changes can no longer be neglected.

D. The decline of earth’s life-support systems has been halted.

解析:由全文看,作者在讲述一种观点:当联合国(UN)犹豫不决时,第三世界已经采取了行动。

阅读完型

Periodically in history, there come periods of great transition in which work changes its meaning. There was a time, perhaps 10, 000 years ago, when human beings stopped feeding themselves by hunting game and gathering plants, and increasingly turned to agriculture. In a way, that represented the invention of \

61.【R1】

C

解析:由此处上段的“there was another transition…they were replaced by the mill and the assembly line.”可知,工业革命以后,人们不需要像以前那样卖力气地工作了。而后面选项中的“we stand at the brink of a change…”说明了此事,故应选C。

62.【R2】

A

解析:由上段的最后一句话“took over the hard physical tasks and relieved the strain on human and animal muscles.”可知答案为A,后面选项中的“the labor that required the human eyes,ears,judgment and mind but no sweating”与之呼应,故应选A。

63.【R3】

F

解析:从后面的first,second等字眼可以看出答案为F,因为选项中的“This,of course,will introduce two vital sets of problem—is already introducing them.”相对应。故应选F。

64.【R4】

D

解析:此处的上面提到了两个问题,而选项D中也对两个问题做出了相应的解释。故应选D。

65.【R5】

E

解析:文章的最后一段中指出“a very few”、“the elite few”,而选项中的“a very small group of‘scholars’”也正是指出了这种情况,故应选E。

选择搭配

A = Audi A3 B = Honda Civic C = Rover 200 D = Toyota Camry Hybrid

Which car…

has a driver seat that can be adjusted to fit most people? 【P1】______

offers a poor view even when the mirrors are used? 【P2】______

could be considered a bargain even at its retail price? 【P3】______

has a convenient way to extend the space for suitcases? 【P4】______

uses the same gas/electric system as the Prius and Highlander Hybrid SUV? 【P5】______

offers the most easily tuned radio? 【P6】______

would remain silent in the event of theft? 【P7】______

allows easy access to the back seats? 【P8】______

has the best engine design in terms of saving money? 【P9】______

has its handbook criticized? 【P10】______

A

Most of our drivers said the A3 was their definite favourite in this group. They described it as refined and comfortable with good handing characteristics and light, precise steering.

All the seats were comfortable and the front ones were easy to adjust. Most drivers liked the driving position, helped by a good range of steering wheel and seat height adjustments. The main instruments were clear and dashboard controls were well positioned.

Mirror coverage was excellent but our drivers complained that the view out of the rear was badly hindered by the high rear window line and thick pillars.

Getting into the back seats was easy, thanks to a clever seat mechanism, which moves the seat up and forward as well as tilting the backrest. Rear legroom was reasonable but the rear seat was only barely wide enough for three adults.

Luggage space was average for this class of car but you have to remove the rear head restraints to fold the rear seat. There were plenty of useful interior storage spaces.

All A3s come with an alarm and immobilizer as standard. Our ‘ thief got in through the doors in 20 seconds, but the radio was a non-standard fit, which is probably to deter thieves.

The hinges of the rear seats could release in an accident, allowing luggage to crash through into the passenger compartment. Also, the driver’s knees could be damaged by stiff structures under the dash.

Some parts of the fuel system and electrics would be vulnerable to damage in a frontal collision.

B

Honda says its special VTEC engine has a winning combination of economy and performance, But our drivers found it a bit of a curate’s egg. It was the most economical of the cars on test, But drivers found it sluggish at low revs, and its acceleration in the fifth gear was slow, so overtaking normally meant having to shift down to the fourth gear.

The driving position was acceptable, but our panel criticized the restricted rear visibility—the rear window was quite small. Drivers found the back rest supportive but it was not available to make fine adjustments to the angle. The ride comfort was acceptable, But it wasn’t as good as the Audi’s or Rover’s.

The driver’s seat didn’t slide forward when it was tilted, making rear access awkwardly from this side. In the back, headroom and legroom was excellent but testers didn’t find the seats particularly comfortable.

The luggage space was small for this class of car, especially with the rear seats in place. However, folding the rear seat to increase luggage space was easy.

Other points proved by our panel included well-placed minor controls, good mirror coverage, But fiddly radio controls.

All Civics come with an immoblizer but no alarm. You may want to consider paying extra for an alarm, as our ‘thief broke into through the doors in 13 seconds, and into the engine bay in just five seconds.

There were stiff structures under the dash which could damage the driver’s knees in an accident, though there was no problem on the passenger’s side. The handbook(like the Audi’s)provided suggestion on using child restraints.

C

The 1.6-litre engine had good power delivery at both high and low revs but some drivers complained that it was noisy at high revs. The brakes didn’t have very good progression, But drivers like their positive feel.

Ride comfort and the handling were recommended. But drivers found it difficult to achieve a comfortable driving position. The driver’s seat was not height-adjustable, and there was only limited space to rest your clutch foot. Some testers also found the seat backrest uncomfortable. Visibility was barried by the small mirrors. The rear view was also restricted by thick pillars and the small rear window.

Getting into the back was tricky because the front seats did not slide forward when tilted. Once in the back, leg-room and headroom were poor, and testers complained that their rear seat base was unsupportive.

Luggage space was smaller than average for this class of car—this was compounded by a high boot sill and difficulties in folding the rear seat. But there were large pockets in the doors and rear side panels.

The main radio controls were more convenient; they were mounted on the steering wheel so drivers didn’t have to take their hands off the wheel to use them.

Our Rover 200s came with an alarm, though this isn’t standard on all versions. Our ‘ thief broke in through the doors in 15 seconds.

Some of the electrics would be vulnerable in a frontal impact. The rear seat hinges could release in an accident, allowing luggage to crash through into the passenger compartment. Also, information in the handbook on using child restrains was not adequate.

D

At some point, most everything gets discounted, the regular retail price slashed and likely noted with oversized red numerals and exclamation marks. In early spring, there are sales to clear out excess snow shovels and discounts on lawn furniture to get a head start on the upcoming summer season, which itself follows with selling bonanzas showcasing air conditioners and swimming apparel, or maybe 2-for-l tickets to the local amusement park.

Through it all, car manufacturers and dealers are offering every incentive under the sun to move the metal, an exercise that is becoming increasingly difficult because of one commodity’ s unwillingness to decrease in price more than a few pennies every now and again. Gasoline never goes on sale, much to the disdain of SUV, truck, and large sedan-selling dealers everywhere. Unless, of course, they operate under a Toyota sign, which means that sitting next to the V8-powered, four-wheel-drive Tundra pickup is a 2007 Camry Hybrid, a midsize sedan that gets an EPA-estimated 40 mpg in the city, and at just under $ 31, 000 fully loaded, could be considered a bargain even at its retail price.

Power for the 192-horsepower 2007 Toyota Camry Hybrid comes from the company’ s Hybrid Synergy Drive, the same gas/electric system used in the Prius and Highlander Hybrid SUV. In the Camry version, that includes a 2. 4 liter, dual overhead cam, 16-valve four-cylinder engine with variable valve timing. Engine output measures 147 horsepower at 6, 000 rpm and 138 lb. -ft. of torque at 4, 400 rpm, with the hybrid’ s electric motor tacking on a-bout 45 horsepower and 199 lb. -ft. of torque available from 0-1, 500 rpm.

66.【P1】(A)

A.

B.

C.

D.

解析:由A中的“All the seats were comfortable and the front ones were easy to adjust.”可知。

67.【P2】(C)

A.

B.

C.

D.

解析:由C中的“Visibility was obscured by the small mirrors.The rear view was also restricted by thick pillars and the small rear window.”可知。

68.【P3】(D)

A.

B.

C.

D.

解析:由D中的第二段最后一句话“could be considered a bargain even at its retail price”可知。

69.【P4】(B)

A.

B.

C.

D.

解析:由B中的“However,folding the rear seat to increase luggage space was easy.”可知。

70.【P5】(D)

A.

B.

C.

D.

解析:由D中的第三段第一句话“…the same gas/electric system used in the Prius and Highlander Hybrid SUV”可知。

71.【P6】(C)

A.

B.

C.

D.

解析:由C中的“The main radio controls were more convenient;they were…”可知。

72.【P7】(B)

A.

B.

C.

D.

解析:由B中的“All Civics come with an immobilizer but no alarm.You may want to…as our‘thief’broke into through the doors in 13 seconds,…”可知。

73.【P8】(A)

A.

B.

C.

D.

解析:由A中的“Getting into the back seats was easy,thanks to….”可知。

74.【P9】(B)

A.

B.

C.

D.

解析:由B中的第一句“Honda says its special VTEC engine has a winning combination of economy and performance,….”可知。

75.【P10】(C)

A.

B.

C.

D.

解析:由C中的最后一句“Also,information in the handbook on using child restrains was not adequate.”可知。

阅读理解大题型

76. It is generally acknowledged that families are now not as close as they used to be. Give possible reasons and your commendations.

There is much discussion nowadays as to whether or not the relationship between family members is as close as before. Diverse contributing factors can be identified. In the following, I would like to present my point of view.

Great changes have taken place in family life along with the development of society. One of them is that the once-extended family tends to become smaller and smaller. Many children have to leave their parents at an early age to study or work elsewhere. As time passes, children become emotionally estranged from their parents.

Compared with the past, social competition is becoming increasingly fierce. People are urged to concentrate their efforts upon work, so that they can achieve success, or at least a good standard of living. As a result, they can’t afford to spend their leisure hours with their families. The importance of bonds of kinship is gradually fading from their minds.

In addition, the availability of various kinds of recreational facilities also diverts people from enjoying chats with the members of their families. Their free time is mostly occupied by watching TV, surfing the Internet or playing video games. They come to lose interest in communicating with the other members of their families.

In view of such alienation within families, urgent steps must be taken, in my opinion. For members if families who live away from one another, regular contact on the phone can bring them the care that they need. Family reunions on holidays or other important occasions can make a difference as well. For those living together, it is a good idea to take some time off work or recreation periods to spend more time with each other.

In the final analysis, a close family relationship can surely be maintained as long as we realize the significant role it plays in our lives and attach importance to it.

解析:

资源下载《国家公共英语(五级)笔试模拟试卷192含答案解析.doc》 文档下载价格为30下载币,请先
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
资源下载
《国家公共英语(五级)笔试模拟试卷192含答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档下载价格:30 下载币
《国家公共英语(五级)笔试模拟试卷192含答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档VIP优惠:免费
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
0

评论0

没有账号? 注册  忘记密码?