国家公共英语(四级)笔试模拟试卷339含答案解析

国家公共英语(四级)笔试模拟试卷339

听力填空

1.

March 1,2008

解析:

2.

50 percent

解析:

3.

30 billion yuan

解析:

4.

1,600 yuan

解析:

高级听力填空

5.

3 o’clock

解析:

6.

normal diet

解析:

7.

Dr. Smith

解析:

8.

the main entrance

解析:

听力长对话(含3小题)

What are the two speakers talking about?

9.(D)

A. The United Nations Atomic Energy Authority.

B. The United Kingdom Atomic Energy Organization.

C. The United States Atomic Energy Authority.

D. The United Kingdom Atomic Energy Authority.

解析:

10.(B)

A. The nuclear stations are safer than the coal-fired stations.

B. The cost of building the nuclear stations is more than that of the coal-fired stations.

C. The cheaper running of the nuclear stations can offset its great construction.

D. The nuclear stations are much cleaner than the conventional ones.

解析:

How does a whale keep itself warm?

11.(B)

A. Grows colder as the blubber accumulates.

B. Remains the same.

C. Varies according to the water temperature.

D. Grows warmer as the whale grows older.

解析:

12.(A)

A. They have very few hairs on their bodies.

B. They bear their young rather than laying eggs.

C. Their lungs are full of hot air and water.

D. They can walk on their hind legs on land.

解析:

听力长对话(含4小题)

According to the speaker, what should the listeners do as soon as possible?

13.(C)

A. Women’ s dorms.

B. Men’ s dorms.

C. Family housing.

D. International houses.

解析:

14.(D)

A. Coed dorms.

B. Family student housing.

C. International houses.

D. Spanish house.

解析:

15.(C)

A. Visit the type of housing they like.

B. Move into the housing.

C. Fill out forms.

D. Buy a meal ticket.

解析:

听力大题型

The United States leads all industrial nations in the proportion of its young men and women who receive higher education. Why is this? What motivates a middle-income family with two children to【C1】______ loans for up to $120, 000 so that their son and daughter can 【C2】______private universities for four years? Why would both parents in a low-income family take jobs to support their three children at a state university—each【C3】______an annual cost of $4,000? Why should a woman in her forties quit her job and use her savings to【C4】______ for the college education she did not receive when she was【C5】______?

Americans place a high personal value【C6】______higher education. This is an attitude that goes【C7】______to the country’ s oldest political traditions. People in the United States have always believed that education is necessary for【C8】______ a democratic government. They believe that it prepares the individual【C9】______informed intelligent, political participation, including voting.

Before World War II, a high school education seemed adequate for【C10】______most people’s needs, but the post-war period produced dozens of new questions for Americans. How should a- tomic【C11】______ be used? Should scientists be【C12】______ to experiment in splitting genes? Should money be spent on【C13】______astronauts into space—or should it be used for aid to another nation? Americans rarely express a direct vote on such complex matters, but the representatives they elect【C14】______decide such issues. In recent years,【C15】______ a result, many Americans have begun to regard a college education as necessary to becoming an informed American voter.

16.【C1】

take

解析:根据上文,此处是“贷款”或“借贷”的意思,固定搭配为take loans。

17.【C2】

attend

解析:此处意为:去私立大学上学,“上学”的用法是attend…school。

18.【C3】

at

解析:此处意为:每年花费4 000美元,“以…为价格,花费”的表达为at a cost of。

19.【C4】

enroll

解析:此处意为“为学习…登记/报名”,有固定搭配:enroll for。

20.【C5】

young

解析:此处意为:她年轻时所没有参加的大学学习,young此处作形容词,意思是“年轻人的,青年的”。

21.【C6】

on

解析:此处为固定搭配“特别重视”,place a high value on。

22.【C7】

back

解析:此处意为:追溯到古老的政治传统,“追溯到”为go/trace back to。

23.【C8】

maintaining

解析:此处意为:美国人民一直相信教育是维持一个民主性政府的基本,“维持/维护”为maintain,接在介词for之后,故用maintaining。

24.【C9】

for

解析:此处为固定搭配,“为…而准备”,故用prepare…for。

25.【C10】

satisfying

解析:此处意为:在二次大战以前,美国的中学教育似乎足以满足人们的需求,“满足…需要”为satisfy one’s needs,接在介词for之后,故用satisfying。

26.【C11】

power

解析:根据前文,在战后时期很多问题出现了,例如原子能的使用,“原子能”为atomic power。

27.【C12】

allowed

解析:此处意为:能否允许科学家做基因试验,“被允许做…”为sb.be allowed to do。

28.【C13】

sending

解析:此处意为:送航天员进入太空,“送/发送”为send,接介词on之后,故用sending。

29.【C14】

do

解析:此句已有完整的结构,此处用助动词起加强语气的作用,主语为复数,时态为一般现在时,故用do。

30.【C15】

as

解析:此处是固定搭配“结果,因此”,as a result。

阅读理解填空

[A] Set a Good Example for Your Kids

[B] Build You Kids’ Work Skills

[C] Place Time Limits on Leisure Activities

[D] Talk about the Future on a Regular Basis

[E] Help Kids Develop Coping Strategies

[F] Help Your Kids Figure Out Who They Are

[G] Build Your Kids’ Sense of Responsibility

How Can a Parent Help?

Mothers and fathers can do a lot to ensure a safe landing in early adulthood for their kids. E-ven if a job’ s starting salary seems too small to satisfy an emerging adult’ s need for rapid content, the transition from school to work can be less of a setback if the start-up adult is ready for the move. Here are a few measures, drawn from my book Ready or Not, Here Life Comes, that parents can take to prevent what I call \

31.【R1】

F

解析:根据上一步的推断,与F选项相对应的段落很可能会涉及帮助孩子认识自己的优缺点,而文中第二段则出现了“strengths and weaknesses”,“shortcomings”还有“interests”,即详细介绍了孩子要从哪些方面来认识自己。而且选项中的“figure out”和文中的“review”,“identify”是同义词。

32.【R2】

D

解析:文章提到树立榜样的段落是第三段,第①句的前半句即指出“Kids need a range of authentic role models…”但这里并不 是说父母该如何做才能为自己的孩子树立榜样,而是与他们谈论熟悉的人以及自己工作上的成败等,目的是以此来鼓励他们形成自己对未来的独特见解。同时段末也指出孩子要设想未来,要知道自己将来想做什么。通过对段落的整体把握,可知该 段讲的是家长要和孩子们定期讨论有关未来的话题,前面提到榜样的内容是为后面的找到未来的发展方向服务的。

33.【R3】

B

解析:B选项中的关键词是“work skills”,即与工作相关的,而文中涉及“work”的段落是第四段。其主题句中指出,父母有责任教孩子如何工作。接下来,段落中出现了“deadlines”,“take a part-time job”,“organizational skills”,“managing time”等词汇,而B选项对这些细节内容给予了概括。但本题容易误选G项,因为其中的关键词“responsibility”在该段落中以不同的形式出现了三次:“Teachers are responsible for…;parents should be responsible for…;Assign responsibilities…”但这里主要侧重的是教师和父母的责任,而不是孩子要培养某一方面的责任感,且下文也没有关于如何树立孩子责任心的相关论述。因此该选项是迷惑选项,要将其排除。

34.【R4】

C

解析:C选项涉及了“Leisure Activities”,“Time Limits”,观察文章,并没有直接提到娱乐活动的段落,只有第四段出现了“activities”一词。而再具体浏览该段内容,可发现文中既列举了三种娱乐活动,又总结指出了这些娱乐活动的不良影响,所以引申一下,就是我们要限制这些活动。内容正好与选项C相一致。

35.【R5】

E

解析:对于E选项,“Coping Strategies”,文中并未直接提到该词汇,但注意观察文章段落,可在第六段找到“cope”一词的近义词“deal with”以及“solve”,“resolve”都有应对、解决的意思。通过第一步的分析,可知该段主要讲了教孩子们如何去解决问题并将其付诸实践,恰与选项E的标题:帮助孩子培养处理问题的能力相对应。

阅读(常规阅读理解)

However important we may regard school life to be, there is no denying the fact that children spend more time at home than in the classroom. Therefore, the great influence of parents cannot be ignored or discounted by the teacher. They can become strong allies of the school personnel or they can consciously or unconsciously hinder and obstruct curricular objectives.

Administrators have been aware of the need to keep parents informed of the newer method used in schools. Many principals have conducted workshops explaining such matters as the reading readiness program, manuscript writing, and developmental mathematics.

Moreover, the classroom teacher, with the permission of the supervisors, can also play an important role in enlightening parents. The many interviews carried on during the year as well as new ways of reporting pupils’ progress, can significantly aid in achieving a harmonious interplay between school and home.

To illustrate, suppose that a father has been drilling Junior in arithmetic processes night after night. In a friendly interview, the teacher can help the parent convert his natural paternal interest into productive channels. He might be persuaded to let Junior participate in discussing the family budget, buying the food, using a yardstick or measuring cup at home, setting the clock, calculating mileage on a trip, and engaging in scores of other activities that have a mathematical basis.

If the father follows the advice, it is reasonable to assume that he will soon realize his son is making satisfactory progress in mathematics and, at the same time, enjoying the work.

Too often, however, teachers’ conferences with parents are devoted to petty accounts of children ‘ s offences, complaints about laziness and poor work habits, and suggestions for penalties and rewards at home.

What is needed is a more creative approach in which the teacher, as a professional adviser, plants ideas in parents’ minds for the best utilization of the many hours that the child spends out of the classroom.

In this way, the school and the home join forces in stimulating the fullest development of youngsters’ capacities.

36.A method of parent-teacher communication NOT mentioned or referred to by the author is______.(B)

A. home training

B. demonstration lesson

C. parent-teacher interviews

D. new progress report forms

解析:A项意为“家教”,在第四段中提到“父亲可以在家里帮助训练孩子的计算能力”,这是“家教”的一种方式;C项意为“老师家长见面会”,在第四段第二句中提到过;D项意为“学生进步报告”,文章第三段第二句提到“以新的方式报告学生进步”。B项意为“示范课(公共课)”,全文中未提到过。

37.It can be reasonably inferred that the author______.(D)

A. thinks that teachers of this generation are inferior to those of the last generation

B. is satisfied with present relationships between home and school

C. feels that the traditional program in mathematics is slightly superior to the development program

D. feels that parent-teacher interviews can be made much more constructive than they are at present

解析:A项“这一代老师不如上一代老师”,作者没有这方面的表述,此项是无关项。作者在文章中主要讲述的就是如何在未来通过增进学校和家庭的互动来促进学生的学习和发展,显然是对现状不满,所以B项是不正确的。C项文中未提及。D项“作者认为家长老师会面还可以做得更好”,在倒数第二段提到“老师应用一种更有创造性的方式与家长沟通,使得他们知道如何有效利用课堂外的时间”,第四段中也提到“在友好的会面中提醒家长利用一种有效的方式帮助孩子学数学”。

38.The author’ s primary purpose in writing this passage is to______.(D)

A. improve the teaching of mathematics

B. tell parents to pay more attention to the guidance of teachers in the matter

C. help ensure that every child’ s capacities are fully developed when leaving school

D. urge the use of a much underused resource-the parent

解析:A项“改进数学教育”显然与中心无关,在第四段中提到“在家里培养孩子学习数学能力”只是举的一个例子,为了说明如何以一种更好的方式在家庭中教育孩子,所以不选A项。B、C两项都很牵强附会,没涉及文章中心。第一段和第四段都强调家长的重大影响,“他们是教育孩子的同盟军”,作者目的正是“呼吁学校充分开发潜在的人力资源——家长”。

39.The phrase \(A)

A. causing parents to understand

B. persuading parents

C. understanding parents

D. discussing with parents

解析:在解题过程中,最有可能遇到的问题是enlighten这个生词。即使不知道这个词的含义,也可通过上下文,推测出来其含义。在本句后面接着就具体讲了通过“和家长会面以及汇报学生进步的新方法来促进学校和家庭的和谐互动”,这是进一步阐释老师在推动家长方面可以发挥的作用,因为是“互动”,就不可能是单方面的“说服”,故排除B项。而C项“理解家长”和D项“和家长讨论”,用在此处无法表示老师的积极作用,从而推断此处意为“在启发家长方面有重要作用”。

40.The attitude of the author towards the role of parents is______.(A)

A. positive

B. negative

C. doubtful

D. unclear

解析:通观全文,都贯彻着一种对更多发挥家长的作用的希望,所以推断作者对家长的作用持肯定的态度。

Often referred to as \

41.What is the main idea of the passage?(D)

A. The credit manager’ s responsibility.

B. The supervisor’s responsibility.

C. The working procedures of a credit department.

D. The command and control in the credit department.

解析:文章第一句,“信用部是代理机构的核心,负责给委托人的客户发放贷款以及收集代理商购买的应收账目”。全文围绕此句展开,讲解“信用部的管理和控制”。A、B、C三项文章都提到了,但是都只是一个方面,不够概括。

42.Which of the following is NOT true?(B)

A. The credit policy can be a part of a commercial bank’ s policy.

B. The credit policy rests only with the credit manager.

C. The supervisors are the helping hands of the credit manager.

D. A credit manager of the credit department is not necessarily a bank’ s leading person.

解析:文章第二段第二句提到“信用经理要和几个信用合作人协商过后,才能制定信用政策”,所以,B项是错误的。第三段第一句“几个有信用责任的监督人协助信用经理并监督其他信用专家的工作”,所以C项是正确的。第二段最后一句表明“信用经理可以是副行长”,即“不一定是银行的最高领导”,故D项是正确的。

43.By \(D)

A. some goods from the factor

B. some money from the factor

C. some goods from the factor’ s client

D. some money from the factor’ s client

解析:factor意为“代理商,代理经营,代管”,client意为“代理委托人”,customer“客户”。a customer order意为“客户订单”,即“向代理委托人贷款的请求”。首先,factor即“代理商”是不会直接发给顾客任何事物或金钱的,先排除A、B两项。第一段第二句详细解释了代理商要如何审查客户的还款能力和信用度,由此可知是客户希望贷款。,

44.\(A)

A. uncovered risks

B. approved limits

C. expected sums

D. protected sources

解析:A项意为“信用风险”,B项意为“通过的限额”,C项意为“预期的数额”,D项意为“受保护的来源”。上文提到“the extentof the credit risk or if a client questions a particular credit decision”,此处紧承上文,作出表述,因而可推测“credit exposure”意为“信用风险”。

45.The word \(D)

A. bringing

B. preventing

C. protecting

D. expecting

解析:A项意为“带来”,B项意为“防止”,C项意为“保护”,D项意为“期待”。做这类题,如果不认识所有单词,可以通过上下文来推测,上文提到“监督人必须不断地研究自己所在的领域才能承担其所有的责任”,推测这样做的目的是“了解这一领域的情况,避免市场的变化带来的冲击”,因为“市场的变化”是一种不利因素,是需要避免的,故排除A、c两项。而仅靠“了解所在领域的情况”是不可能“阻止”市场变化的,也排除B项。

Bill Gates, the billionaire Microsoft chairman without a single earned university degree, is by his success raising new doubts about the worth of the business world’ s favorite academic title: the MBA(Master of Business Administration).

The MBA, a 20th century product, always has borne the mark of lowly commerce and greed on the tree-lined campuses ruled by purer disciplines such as philosophy and literature.

But even with the recession apparently cutting into the hiring of business school graduates, about 79,000 people were expected to receive MBAs in 1993. This is nearly 16 times the number of business graduates in 1960, a testimony to the widespread assumption that the MBA is vital for young men and women who want to run companies some day.

\

46.According to Paragraph 2, what is the general attitude towards business on campuses dominated by purer disciplines?(A)

A. Scornful.

B. Appreciative.

C. Envious.

D. Realistic.

解析:第二段中“lowly commerce”和“greed”有明显的轻视意味。A项意为“轻蔑的”,B项意为“赞赏的”,C项意为“嫉妒的”,D项意为“现实的”。

47.It seems that the controversy over the value of MBA degrees had been fueled mainly by______.(B)

A. the complaints from various employers

B. the success of many non-MBAs

C. the criticism from the scientists of purer disciplines

D. the poor performance of MB As at work

解析:第一段提到“亿万富翁和微软主席比尔·盖茨,没有任何大学学历,通过其成功引起人们对商界所喜爱的MBA学术头衔的价值的新的怀疑”,第五段更明确地指出“比尔·盖茨及其他非MBA人士的成功,激起了人们对商校学位价值的自省式的争论”,恰和B项吻合。

48.What is the major weakness of MBA holders according to the Harvard Business Review?(D)

A. They are usually self-centered.

B. They are aggressive and greedy.

C. They keep complaining about their jobs.

D. They are not good at dealing with people.

解析:第六段谈到“MBA人想很快提升,他们不懂政治,不懂人事,他们直到3年后才能与集体协作,可那时,他们已转向其他工作了”,即“MBA人不善于处理人际关系”。A项有可能是“不善于处理人际关系”的原因,但原文没有明确提出,因而不选,而B、C两项文中未提及,因而也不选。

49.From the passage we know that most MB As______.(D)

A. can climb the corporate ladder fairly quickly

B. quit their jobs once they are familiar with their workmates

C. receive salaries that do not match their professional training

D. cherish unrealistic expectations about their future

解析:此题最好用排除法,文中均未提过ABC三项的说法,而D项则在第七段可找到相似说法。“The problem…is that the MBAhas acquired an image of future riches and power far beyond its actualimportance and usefulness”,即“问题在于…MBA已被套上了一圈光环,其对未来权力及富裕的期望远远超出了它自身实际的重要性和用途。”

50.What is the passage mainly about?(C)

A. The reason for an enrollment in MBA programs.

B. The necessity of reforming MBA programs in business schools.

C. Doubts about the worth of holding an MBA degree.

D. A debate held recently on university campuses.

解析:A项“为什么MBA项目要招生”,是无关项。B项“改革MBA项目的必要性”,说得过于肯定,文中意见尚未到达论证“必须改革”的地步。D项“在大学校园上展开的一场辩论”,说得过于泛泛。文章从头至尾围绕一个主题“doubts or debates over the worth ofMBA”。

阅读理解排序

阅读(翻译句子)

The world’ s environment is surprisingly healthy. Discuss. If there were an examination topic, most students would tear it apart, offering a long list of complaints from local smog(烟雾)to global climate change, from the felling(砍伐)of forests to the extinction of species. The list would largely be accurate, the concern legitimate. 【T1】Yet the students who should be given the highest marks would actually be those who agreed with the statement. The surprise is how good things are, not how bad.

After all, the world’ s population has more than tripled during this century, and world output has risen hugely, so you would expect the earth itself to have been affected. Indeed, if people lived, consumed and produced things in the same way as they did in 1900(or 1950, or indeed 1980), the world by now would be a pretty disgusting place, smelly, dirty, toxic and dangerous. But they don’ t. 【T2】The reasons why they don’ t, and why the environment has not been ruined, have to do with prices, technological innovation, social change and government regulation in response to popular pressure. That is why today’ s environmental problems in the poor countries ought, in principle, to be solvable. Raw materials have not run out, and show no sign of doing so. Logically, one day they must; the planet is a finite place. Yet it is also very big, and man is very ingenious. 【T3】What has happened is that every time a material seems to be running short, the price has risen and, in response, people have looked for new sources of supply, tried to find ways to use less of the material, or looked for a new substitute.

For this reason prices for energy and for minerals have fallen in real terms during the century. The same is true for food. 【T4】Prices fluctuate, in response to harvests, natural disasters and political instability; and when they rise, it takes some time before new sources of supply become available. But they always do, assisted by new farming and crop technology. The long term trend has been downwards.

【T5】It is where prices and markets do not operate properly that this benign(良性的)trend begins to stumble, and the genuine problems arise. Markets cannot always keep the environment healthy. If no one owns the resource concerned, no one has an interest in conserving it or fostering it: fish is the best example of this.

51.【T1】

然而事实上,应该得最高分的学生却是那些同意这种说法的人。

解析:本句带有两个定语从句,前一个who引导的定语从句修饰students,意为应该得最高分的学生,后一个who引导的定语从句修饰those,即那些同意这种说法的人。

52.【T2】

他们没有这么做以及环境没有被毁坏的原因,和物价、技术革新、以应对人口压力的社会变化及政府管制有关。

解析:本句带有两个定语从句,均是由why引出,表示…的原因是…,have to do with sth.和…有关,in response to对…做出回应。

53.【T3】

发生的情况是:每次当一种材料似乎要耗尽,价格就上升,与之相应,人们寻找新的供给能源,试图找到更少消耗这种材料的方法,或者寻找新的替代品。

解析:本句是由what引导的主语从句,表示“发生的情况是…”,substitute意指替代品。

54.【T4】

由于收成、自然灾害及政治不稳定的影响,价格发生波动;当价格上升时,获得新的供给能源和食物还需要一段时间。

解析:后半句是由before引导的时间状语从句,表示“在某件事发生之前”,available意指可获得的。

55.【T5】

正是在价格和市场不能恰当运作的地方,这一良性趋势开始动荡,真正的问题也出现了。

解析:本句是一个强调句型,it is…that…,强调句中由包含where引导的地点状语从句,因此强调的是“where prices and markets do notoperate properly”,译为“正是在…的地方”。

阅读理解大题型

56.Read the following text(s) and write an essay to

1) summarize the main points of the text(s),

2) make clear your own viewpoints, and

3) justify your stand.

In your essay, make full use of the information provided in the text(s). If you use more than three consecutive words from the text (s) , use quotation marks (\

From what mentioned in the article, we know that with the development of technology, some mechanic devices and intelligent robots indeed save us from lots of dirty, tiring and dangerous manual work. But human brains are so complicated and sophisticated that robots cannot perform or operate exactly in the same way as human beings.

That’ s why I firmly believe that robots or machines, sometimes with higher efficiency, accuracy and precision than human beings, can replace men in some but not every working areas. It is undeniable that robots have many good qualities and sometimes can achieve even better results than human labors.

However, robots cannot totally replace mankind unless they can completely duplicate human’ s brains and model human thought, which is so complicated that it is unlikely to be seen in the near future. Therefore, nowadays we needn’ t worry about robots robbing our job, let alone taking charge of our world. But no one can guarantee that won’ t happen many years or centuries later.

解析:

资源下载《国家公共英语(四级)笔试模拟试卷339含答案解析.doc》 文档下载价格为30下载币,请先
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
资源下载
《国家公共英语(四级)笔试模拟试卷339含答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档下载价格:30 下载币
《国家公共英语(四级)笔试模拟试卷339含答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档VIP优惠:免费
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
0

评论0

没有账号? 注册  忘记密码?