自考英语(一)模拟试卷5附答案解析

自考英语(一)模拟试卷5

阅读判断

A Frightful Experience

Mr. Peter Johnson, aged twenty-three, battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upside down in three feet of water. Mr. Johnson took the only escape route—through the boot (后备箱).

Mr. Johnson’ s car had finished up in a ditch (沟渠) at Romney, Kent, after skidding on ice and hitting a bank. \

1.Mr. Peter Johnson succeeded in escaping through his car’ s boot.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断Mr.Peter Johnson是否成功地从车子的后备箱逃了出来。文章讲述了Mr.Peter Johnson遇到的一次可怕的经历。根据文章第一段最后一句话“Mr.Johnson took the only escape route—through the boot”可知他最终从唯一的出口,也就是车子的后备箱逃了出来,所以题干表述是正确的。

2.Mr. Johnson’ s car fell down into the ditch because of his carelessness.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断是否是由于他开车粗心才使车子掉进了水渠。文中第二段提到“after skidding on ice and hitting a bank”,意思是“车子在冰上打滑撞上了河岸”,而不是因为他的粗心,所以题干中的信息是错误的。

3.The current in the ditch is quite strong.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断水渠里的水流是否很急。第二段第二句中提到,一开始水流进来得很缓慢,由此判断,水渠里的水流并不是很急。因此题干表述是错误的。

4.He dared not open the windows because the doors were jammed against the walls of the ditch.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断他不敢打开车窗是否因为车门卡在了水渠的墙壁上。根据文章第二段的内容我们了解到,在车子掉到水渠里以后,车门是没法打开的(“I couldn’t force the doors”),这是因为“they were jammed against the walls of the ditch”;而作者不敢打开窗户,是因为“water would come flooding in”,也就是说一旦打开窗户水会立马灌进来。所以题干表述是错误的。

5.Mr. Peter Johnson first sought help from other drivers by sounding his horn and then began self-rescue.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断Mr.Peter Johnson是否先是鸣笛向其他司机寻求帮助然后再开始自救。文中第三段提到“first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn and hammering on the roof and boot”,在这之后,他开始努力逃生(“Then he began his struggle to escape”)。所以题干表述是正确的。

6.There were some coins in his pockets and only the half penny was suitable in size to unscrew the back seat.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断当时他口袋里是否有一些硬币而且只有一枚半分硬币大小适中可以拧开后座。文中第四段提到“It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew the back seat”,意思是“我只有一枚半分硬币”,所以题干表述是错误的。

7.Mr. Peter Johnson spent ten minutes unscrewing the seat in order to get into the boot.(A)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断他是否花了十分钟拧开后座为了进到后备箱里。第五段第一句话提到“It took ten minutes to unscrew the seat”,所以题干表述是正确的。

8.In order to unlock the boot, he used a hammer and broke the lock.(B)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断为了打开后备箱,他是否用锤子把锁给砸开了。文中第五段提到“found a wrench and began to work on the boot lock”,意思是“他找到了一个扳手,用扳手打开了后备箱”,而不是用hammer,所以题干表述是错误的。

9.Beckett Farm is a beautiful farm and keeps many horses and cows.(C)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断Beckett Farm是否是个美丽的农场,并且养了很多马和奶牛。最后一段提到了他逃出来后到了Beckett Farm,农场的女主人照顾他,但是并没有提到关于Beckett Farm的一些具体情况,所以无法判断题干是否正确。

10.This experience is quite dreadful and dangerous for him and his car will lie forever in the mud at the bottom of the ditch.(C)

A. TRUE

B. FALSE

C. Not Given

解析:题干要求判断这个经历是否是很可怕的,并且他的车子是否永远躺在水底的泥里。这是一个推断题,文章的题目是“A Frightful Experience”,文中也多次提到了这次经历是多么的危险,而且在最后一段里警察说“The vehicle had sunk into two feet of mud at the bottom of the ditch”但并没有说他的车将永远躺在水底的泥里,因此无法判断题干是否正确。

阅读选择

Newspaper

A newspaper is a printed periodical whose purpose is to deliver news and other information in an up-to-date, factual manner. In some countries as many as nine out of ten adults read at least one newspaper a day. Seen in purely business terms, few products can ever have been so successful in reaching as much of their market. Why do so many people read newspapers?

There are five basic functions of a newspaper: to inform, to comment, to persuade, to instruct and to entertain. You may well think that this list of functions is in order of importance but, if so, you would not be in agreement with the majority of the reading public. Of the two broad categories of newspaper, the popular and the quality, the former has a readership of millions, while the latter, only hundreds of thousands. Yet the popular papers seem largely designed for entertainment. They contain a lot of comment and persuasive language. The quality newspapers put a much higher value on information and a much lower one on entertainment.

It is not only in content that the two kinds of paper differ. There is a difference, too, in the style in which the articles are written. The popular papers generally use more dramatic language with a lot of word-play. Their reporters tend to use shorter sentences and avoid less well-known vocabulary. This means that popular newspapers are easier for a native speaker to understand, though probably not for a non-native speaker.

In order to decide whether a newspaper is a quality or a popular one it is not even necessary to read it, since you can tell simply by the way it looks. Popular papers are generally smaller with fewer and shorter articles. But they have bigger headlines and more photographs.

11.Out of 500, ______adults read a newspaper every day according to the passage.(C)

A. 400

B. 425

C. 450

D. 475

解析:第一段第二句提到“In some countries as many as nine out of ten adults read at least one newspaper a day.”也就是说,十个人中有九个人每日至少读一份报纸。那么500个人中应该是多少呢?很明显,正确答案为C(450人)。

12.How does the writer describe a popular newspaper?(D)

A. It carries many articles and few photographs.

B. It is intended to educate people.

C. It contains a lot of information.

D. It aims at entertaining people.

解析:通读全文可知文中第二、三、四段对popular newspapers和quality newspapers做了对比。第二段提到,popular newspapers有上百万的读者,内容主要是娱乐性的,其中有大量的评论性和具有说服力的语言。由此可知选项D与原文表述一致。选项A说的是通俗报纸刊载文章多、图片少,与文章最后一句话不符。选项B说通俗报纸是为了教育读者,文章中找不到依据。文章第二段最后一句描述优质报纸的特点时提到:优质报纸非常重视其所提供的信息,娱乐的成分要少些,由此可以排除C。该题正确答案为D。

13.Which of the following words could be used in place of \(B)

A. Forms.

B. Types.

C. Texts.

D. Parts.

解析:考查考生从上下文猜测词义的能力。根据题目中所考关键词categories可快速定位至第二段第三句。在短语of the two broad categories of newspaper后面紧接着提到两类报纸,即通俗的和优质的报纸,因此可推断出category的意思是“类别”,正确答案为B。

14.Who tend to read a quality newspaper more often?(A)

A. Politicians.

B. Foreign visitors.

C. Sports fans.

D. Housewives.

解析:该题目问的是优质报纸的读者群。文中并未明显提到这一点,因此只能根据该类别报纸的特点进行推测。根据第二段最后一句“优质报纸非常重视其所提供的信息,娱乐的成分要少些”,因此外国游客、体育迷、家庭妇女是不太会感兴趣的。因此答案只能是A。

15.What does the last paragraph tell us about the two kinds of newspaper?(A)

A. Their difference in appearance.

B. Their difference in the information given.

C. Their difference in readership and price.

D. Their difference in the language used.

解析:根据题目中的last paragraph可直接定位至最后一段。通读该段可知该段主要说两种报纸在外观方面的差异,因此正确答案为A。

概括段落大意和补全句子

Wole Soyinka

① Wole Soyinka, who was born in 1934, is a Nigerian (尼日利亚) writer, poet and playwright. Many regard him as Africa’ s most distinguished playwright. He won the Nobel Prize for Literature in 1986, the first African writer to win this honor.

② Soyinka has played an active role in Nigeria’ s political history. In 1967, during the Civil War in Nigeria, he was arrested by the Federal Government and put in solitary confinement for attempting to broker(作为中间人来安排) a peace between the warring parties. While in prison he wrote poetry which was published in a collection. He was released two years later after international attention was drawn to his imprisonment. His experiences in prison are recounted in a book.

③ He is an outspoken critic of many Nigerian administrations, and of political tyrannies (暴君) worldwide, including the Mugabe regime(政府) in Zimbabwe. Much of his writing has been concerned with \

16.Paragraph ①______

C

解析:文中第一段叙述了Soyinka的概况以及他取得的成就。故答案为C。

17.Paragraph ②______

E

解析:第二段开头就点明要讲述Soyinka在尼日利亚政治历史上的地位,接下来就讲述了他1967年入狱前后的经历及影响。故答案为E。

18.Paragraph ③______

A

解析:第三段第一句指明Soyinka是一位敢于发言的批评家。故答案为A。

19.Paragraph ④______

F

解析:第四段讲述了Soyinka获得诺贝尔文学奖的经历。故答案为F。

20.Paragraph ⑤______

B

解析:最后一段提到他获得的其他奖项和称号。故答案为B。

Task 2

A. a Nigerian national decoration

B. the Nobel Prize for Literature

C. acceptance speech

D. political tyrannies

E.1986

F. the Federal Government

21.Wole Soyinka is regarded as the first African writer to win______.

B

解析:根据文中第一段最后一句可知,Soyinka是第一个获得诺贝尔文学奖的非洲人,故答案为B。

22.During the Civil War in Nigeria, Soyinka was arrested by______and put in solitary confinement.

F

解析:根据第二段第二句话,可以推断出答案为F。

23.Soyinka is an outspoken critic of many Nigerian administrations and of______worldwide.

D

解析:根据第三段第一句话可知,Soyinka批评了很多尼日利亚的执政者,和很多其他国家的政治暴君。故答案为D。

24.Soyinka’ s______criticized apartheid and the politics of racial segregation imposed on the population by the Nationalist South African government.

C

解析:第四段最后一句话指出Soyinka在他的诺贝尔领奖发言中提出了一些政治观点。故答案为C。

25.______brought Soyinka another literary award—the Agip Prize for Literature.

E

解析:根据文中最后一段第一句话,“that year”指的是上一段中提到的年份,可以推断出答案为E。

填句补文

Air Pollution

There was one thought that air pollution affected only the areas immediately around large cities with factories and heavy automobile traffic. 【B1】______

On several occasions over the past decade, a heavy cloud of air pollution has covered the east of the United States and brought health warnings in rural areas away from any major concentration of manufacturing and automobile traffic. In fact, the very climate of the entire earth may be infected by air pollution.

Some scientists consider that the increasing concentration of carbon dioxide(二氧化碳) in the air resulting from the burning of coal and oil is creating a \

26.【B1】

D

解析:文章开篇讲述了人们对空气污染这一问题的认识。第一句话讲述过去人们的想法是“空气污染曾一度被认为只影响拥有工厂和交通拥堵的大城市的周边地区。”浏览备选答案,不难发现选项D中的At present作为时间状语,在结构上有着承上启下的作用,讲述现在人们对于污染的认识。因此,D选项为空格处应填句子。

27.【B2】

B

解析:第三段论述了一些科学家对温室效应的看法,阐述了温室效应产生的原因及其后果。该空格位于段落中间,因此空格处的内容也应与温室效应及地球温度上升有关,而不应是其他的新信息。因此只有选项B“…the world’s temperature is raised only a few degrees”在语义上符合题意。

28.【B3】

F

解析:该空格位于第四段的段首,因此所填句子在结构上必然起着承上启下的衔接作用。纵览全文内容,不难发现选项B中this view与选项F中的Another view信息对应。既然B项已经填在了上一段的空格处,那么F选项应该为此处所填句子。

29.【B4】

A

解析:第五段是作者对于以上两种观点的总结:我们也不确定会发生哪种情况。A选项的the two tendencies指代前面谈到的两种观点,在词汇结构上一致;而perhaps同样反映了作者的不确定,与前面的we do not know for sure相对应,因此选项A为此处应填句子。

30.【B5】

C

解析:最后,作者认为在经济利益的驱使下,人们忽略了“先进文明”造成的环境污染,最后一个空格处的内容应该与该信息一致。通过分析剩余选项C和E,不难发现C选项“也许空气污染是人类在发展过程中必须付出的代价”为此处应填句子。

填词补文

Evolution Debate

Rumor has it that more than 20 books on creationism/evolution are in the publisher’ s pipelines. A few have already appeared. The goal of all will be to try to explain to a【W1】______and often unenlightened citizenry that there are not two equally valid scientific theories for the origin and evolution of universe and life. Cosmology, geology, and biology have【W2】______a consistent, unified, and constantly improving account of what happened. \

31.【W1】

E

解析:此处需要形容词。根据下文提到的unenlightened citizenry,此处应为confused(疑惑的)。

32.【W2】

L

解析:此处为现在完成时,需要动词的过去分词。provide提供。

33.【W3】

J

解析:此处为被动语态。be based on为固定搭配,意为“基于……”。

34.【W4】

C

解析:此处需要动词。regard以为。

35.【W5】

K

解析:此处需要名词。根据下文,这里应是进化论的简要介绍(introduction)。

36.【W6】

A

解析:此处需要动词第三人称单数形式。introduce介绍。

37.【W7】

F

解析:此处需要名词。deception欺骗。

38.【W8】

D

解析:此处为现在完成时,需要动词的过去分词。expected more Christian behavior期待更多的基督教行为。

39.【W9】

I

解析:此处需要动词。obtain得到,取得。

40.【W10】

H

解析:此处需要动词。stand for代表。

完形补文

Take a Dictionary with You

If you don’t use a dictionary, what should you do instead? The first thing you can do is trying to guess what the word means. Often the【C1】______(surround) context gives a very clear idea of the meaning of the word. Even if you can’ t work out the meaning【C2】______(exact) , you may be【C3】______(ability) to get a【C4】______(vagueness) idea, enough to enable you to continue reading.

Sometimes it is【C5】______(possible) to guess the meaning of a word from the context and then you will have to decide whether the word is【C6】______(importance) enough to make it worthwhile【C7】______(stop) and looking it up in a dictionary, or whether you can just pass it by.

Many times in your reading, you will come across words which you don’ t know, but which do not prevent you from understanding all the main points of the text. You can make your dictionary use much more【C8】______(efficiency) if you only look up the words which are【C9】______(necessity) to understand the text, and this means that you must develop the skill to【C10】______(decision) whether the words are worth looking up.

41.【C1】

surrounding

解析:此处需填一个形容词。空格后面是一个名词,通常前面需要一个形容词来修饰它。surrounding context表示“上下文”。

42.【C2】

exactly

解析:此处需填一个副词。即使你没能准确猜出生词的意思。这里缺一个副词来修饰动词短语work out。

43.【C3】

able

解析:此处需填一个形容词。结合上下文内容,此处表示:即使你没能猜出生词的意思,你也能有一个大概的想法。be able to表示“能够”。

44.【C4】

vague

解析:此处需填一个形容词。a vague idea表示“一个模糊的想法”。

45.【C5】

impossible

解析:此处需填一个形容词。有时候我们无法通过上下文猜出生词的意思。结合上下文意思,这里应该填possible的反义词impossible。

46.【C6】

important

解析:此处需填一个形容词。当遇到实在猜不出意思的单词,我们要看看它是否足够重要,值得我们停下来去查字典。这里考查的是形容词加enough的用法。

47.【C7】

stopping

解析:此处需填一个动词-ing形式。我们看到短句中有一个并列连词and,其后连接“looking”,因此与之相对应,and前面也应该是一个动词-ing形式,而且worthwhile doing sth.为固定搭配,所以填stopping。

48.【C8】

efficient

解析:此处需填一个形容词。我们看到空格前面有一个“more”,因此分析出后面应该跟一个形容词,表示“更加……”。

49.【C9】

necessary

解析:此处需填一个形容词。如果你只是查那些影响文章理解的词汇,你会更高效地利用字典。此处应填necessary。

50.【C10】

decide

解析:此处需填一个动词。如果你只查那些影响理解文章的词汇的话,这意味着你需要能够判断哪些是真正值得去查阅的生词。to后面要跟动词原形,所以填decide。

短文写作

51. 假设你是高中生张洋,想要申请美国的一所大学,请用英语向校方写一封120词左右的咨询信,询问学校的相关情况并介绍自己。

Dear Sir,

I should be very grateful if you would let me have information about admission to your university and details of any scholarships that may be offered to students from other countries.

I have finished my middle school studies here and hold the Middle School Graduation Certificate. Last year, I was elected to the school’ s honor society. And I had been the editor of the school newspaper. I would like to go to your university because it is one of the best universities in the world. I believe the study in your university will provide me with great opportunities to learn from the distinguished professors. This will be the precious experience in my life.

I’ m looking forward to hearing from you soon. Best Wishes!

Yours faithfully,

Zhang Yang

解析:

资源下载《自考英语(一)模拟试卷5附答案解析.doc》 文档下载价格为30下载币,请先
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
资源下载
《自考英语(一)模拟试卷5附答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档下载价格:30 下载币
《自考英语(一)模拟试卷5附答案解析.doc》
试题含答案和解析word文档VIP优惠:免费
将本套试题Word文档或文章下载到电脑,方便收藏和打印
0

评论0

没有账号? 注册  忘记密码?